Píše Petr Hanáček,  foto: Ing. Aneta Keršnerová, Milan Holas, Ivo Legner, Petr Hanáček.

Na malé náhledy klikněte, zvětší se do nového okna

 


TJ Sokol Letovice - Jachetní oddíl

 

7. křetínská SrandaRegata

konaná v sobotu  25. 8  a v neděli 26. 8. 2007

 


Foto a povídání:

 

Již v pátek se začali sjíždět účastníci do našeho areálu. A protože regata je událost nejen sportovní, ale také společenská, šlo se spát až pozdě
  .
Brzy ráno v sobotu, kdy se ještě mlžný opar držel nad hladinou přehrady, rozvážel Petr Kadlec s Tomášem Stejskalem bóje, kolem kterých budou závodníci kroužit . Naše dámy, které si letos vzaly regatu na starost, zatím vyzdobily altán a připravily ceny pro vítěze , i zázemí pro bufet - Zdena Formanová chystá gril. Ředitelka závodu Lada Stejskalová a její asistentka Hana Keršnerová začaly úřadovat . V tu dobu už závodníci chystali své lodě . Vítr stále trucoval, ale zahájení se již blížilo; Ivo Legner si ještě doladil kameru a v 10:20 Lada Stejskalová oficiálně zahájila 7. křetínskou Srandaregatu . Tomáš Stejskal vysvětlil závodníkům trasu první rozjížďky a ti ještě zapózovali pro fotografy . V 11 hodin se začaly lodě řadit před startovní čárou . V 11:20 odstartovala Hana Keršnerová první rozjížďku letošní regaty , které se účastnilo 17 plachetnic bez rozdílu tříd. Lodě se však jen velmi líně dostávaly přes startovní čáru - vítr, který se kolem 11 začal zvedat, zase ustal, a na hladině byla téměř čistá flauta . Pomaloučku se posádky vzdalovaly k západní části hlavního bazénu přehrady, kde byly umístěny první dvě otočné bóje  . V sobotu se jela ještě další rozjížďka lodí a v neděli dopoledne pak třetí, závěrečná. Následující fotky nejsou řazeny chronologicky:   . O zábavu diváků se postarali Pepa Fabiánek a Petr Krušina, kteří nezapomínali na to, že jedou Srandaregatu a předváděli divákům nejen legraci, ale také názornou ukázku, jak rychle a snadno zvládnout "eskymáka" . Klip z této akce, který natočil Ivo Legner, je TADY.
 

V přestávkách mezi rozjížďkami se diskutovalo a závodníkům i divákům byl k dispozici bufet. Kdo měl zájem, mohl si v krátkém, písemném testu ověřit své znalosti z teorie a názvosloví jachtingu; test sestavil Ferda Keršner a správné odpovědi byly slosovány o věcné ceny . V rámci jedné rodiny byli nejúspěšnější Kadlecovi .
Další soutěž již má tradici - soutěž dětí o nejhezčí obrázek s tématikou lodí. K tomu letos přibyla i soutěž v házení míčkem na cíl. Diplomy dostali děti za následující discipliny a dovednosti:
 Adélka Kožoušková - 6 let - za dobrou trefu, Baruška Holasová - 5 let - za nejozdobenější loď na obrázku, Kačenka Holasová - 5 let - za nejvíc trefených míčků v cíli, Tomík Stejskal - 4 roky - za nejhezčí obrázek, Kubík Stejskal - 4 roky - za dobrou trefu, Ondra Kadlec - 12 let - za nejhezčí rybu na obrázku.


Kromě toho, že každý závodník dostal čepici s logem 7. Srandaregaty, losovaly se startovní čísla o ceny, které věnovali sponzoři.

 V neděli po poledni si začali chystat své sportovní nářadí surfaři a krátce po 13 hodině odstartoval Tomáš Stejskal první rozjížďku WS . Skutečnost, že bude i druhá, netušili závodníci až do svého návratu z tratě - a dost se divili, v rozbitém, točícím se větru se jim moc nechtělo... Vedení závodu využilo pasáže z platných Plachetních směrnic, kde s praví: "To, co řekne, případně zakřičí, ředitelka závodu, nebo její asistenti, platí, je svaté a všichni závodníci i závodnice a kdokoli další v doslechu je povinen okamžitě uposlechnout".

Takže bojovali:

 

Vítězové prvních dvou rozjížděk Zdena Horáková a David Černý si dali na závěr krátké vyřazovací kolečko, ve kterém projela cílem první Zdena a odsunula tak Davida na druhé místo.

 

Po dojezdu závodů WS již následovalo vyhlášení vítězů.

Třetí místo v kategorii WS vybojoval Stanislav Horák .

Druhé David Černý

a pro vítězný pohár si přichází Zdena Horáková .

 

Kategorie lodí:

Na třetím místě skončil Karel Hoder ,

na místě druhém posádka ve složení Tomáš, Jakub a Tomáš jun. Stejskalovi .

Prvenství získal František Forman .

 

Vítězi v kategorii lodí připadla hlavní výhra - profesionální záchranná vesta, používaná posádkami na všech mořích světa, s akustickou i světelnou signalizací.

Hlavní výhru předával Frantovi Formanovi Tomáš Stejskal:

. Franta se rozhodl, že ji hned vyzkouší   "Ha!" pravil, a četl z obalu: "Sděláno v CCCP!" Vestu rozložil , oblékl , vyslechl instrukce a hurá do vody Funguje!!! František je zachráněn .

 

 


 

 

Sedmá, letos poprvé dvoudenní Srandaregata byla velmi úspěšná, už se těšíme na další ročník.


 

Poděkování patří všem, kdo se na organizaci podíleli, především to byli:

ředitelka závodu Lada Stejskalová s manželem Ing. Tomášem Stejskalem

asistentka Hana Keršnerová s manželem Ferdinandem Keršnerem

hospodář Petr Švancara

Petr Kadlec

Tomáš Kalandra

Zdena Formanová

JUDr Věra Pivcová

Jana Ševčíková s dcerou

Ing. Aneta Keršnerová

Ing. David Černý

Ivo Legner

a mnoho dalších...

 

Za hmotnou pomoc děkujeme sponzorům:

LIDOKOV v.d. Boskovice
LEDEKO a.s. Letovice
město Letovice
Holičství a kadeřnictví Zdena Formanová, Troubky
Jana Kadlecová, Tišnov
Ing. Libor Kožoušek, Boskovice
Pivovar Černá Hora a.s.
TPS centrum, Brno